Stiga Snow Blizzard

Prisklass Lyx
Kraftkälla Bensin
Motoreffekt 5180 W vid 3600 varv per minut
Motor Briggs & Stratton 1150 Series

Slagvolym 249 cc

Elstart Ja
Slungtyp Tvåstegs
Arbetshöjd 50 cm
Arbetsbredd 69 cm
Kastlängd 1-10 meter
Utkastrotation 190 grader steglöst manuellt
Antal växlar 6 stycken framåt, 2 stycken bakåt
Hastighet Max 3,6 km/h framåt
Vikt 100 kg
Tankvolym 2,8 liter

Stiga Snow Blizzard – en dyr men pålitlig snöslunga

Det här är en snöslunga i premiumklassen och man får räkna med att betala kring 15 000 kronor för den i handeln. Den vänder sig till dig som har stora ytor att snöröja och som vill vara förberedd för stora snömängder, tung snö, packad snö, isig snö och andra typer av problemsnö.

Snow Blizzard kan hantera stora mängder snö på många olika sorters underlag, och tuggar sig utan problem igenom snödrivor som pressats upp av snöplogen. 16-tumsdäcken har snökedjor som tillval, och Snow Blizzard kommer med medformade släpskor som är inställbara i höjdled och förhindrar den tandade snöskruven från att skära ned i marken och sprätta upp grus.

Elstart gör att bensinmotorn startar även när det är smällkallt ute. Inbyggd strålkastare med 27 W lampa ger bra sikt kvälls- och nattetid. Den är inbyggd i fronten så att den inte ska kunna skaka loss och ramla av när snöslungan vibrerar hårt.

Röj mycket snö snabbt

Arbetsbredden för Snow Blizzard är 69 cm så man kan röja stora områden tämligen snabbt. Vissa snöslungor med vid arbetsbredd får problem eftersom de stora snömängder som pressas in är för mycket för motorn att hantera effektivt, men så är inte fallet med Stigas Snow Blizzard som har försetts med en högkvalitativ Briggs & Stratton som producerar en bra bit över 5000 W vid 3600 varv per minut.

Sex växlar framåt och två växlar bakåt gör att du smidigt kan anpassa farten efter de förhållanden som råder; från krypkörning till maxfarten 3,6 km/h. Med en vikt på 100 kg jobbar den här snöslungan sig utan problem ned utan att du behöver sköta det manuellt, men att ha en så tung snöslunga innebär förstås samtidigt att den kan vara jobbig att flytta och att det krävs en del kraft för att göra tvära svängar.

Drivning och kastning

På vänster styrrör finns ett kopplingshandtag för drivning. Med detta kopplar du in drivning på hjulen när en växel är ilagd. På höger styrrör sitter kopplingshandtaget för snöskruven. Snöskruven, som är tandad, har en diameter på 30 cm. Tryck ned handtaget mot styret för att koppla in snöskruven och fläkten. Snow Blizzard är dessutom utrustad med enhandskontroll, vilket innebär att kopplingshandtaget för drivning kan låsa kopplingshandtaget för snöskruv i aktiverat läge.

Snöns kastriktning behöver du inte stanna för att justera, utan den kan anpassas med ena handen under drift. Det är viktigt att vara uppmärksam på utkastet när man kör snöslungan, för det kan vandra något och behöva justeras tillbaka.