Cotech (snöslungor)

CoTech är Clas Ohlsons eget märke för verktyg och maskiner. Det brukar finnas en viss allmän skepsis mot billiga Kinatillverkade butiksmärken, och medan åsikterna tycks gå isär om kvaliteten på vissa av CoTechs verktyg, så verkar ägarna av märkets snöslungor hyfsat överens om att det här är prisvärda, bra och pålitliga maskiner. Framför allt då de tillhör marknadens billigare. Den eldrivna enstegsslungan kostar under ett och ett halvt tusen kronor, och vad det gäller tvåstegsmaskinerna så kostar den lättare av CoTechs bensindrivna slungor runt fyra och ett halvt tusen, och den kraftigare maskinen cirka sjutusen kronor.

cotechCoTechs modeller

För enklare behov, som uppfarter, gångar och små ytor med mindre mängder snö, finns en kompakt eldriven enstegsslunga. Den har en 230 V elmotor med en effekt på 1,8 kW, en arbetsbredd på 46 cm, klarar ett snödjup på upptill 25 cm, och kastar snön ca 10 meter. Utkastet går att rikta om för hand. Priset på cirka fjortonhundra kronor gör slungan till ett väldigt billigt sätt att få mindre ytor snöfria. Vill man få det snöfritt för en mindre slant än detta får man köpa en spade. Att slungan är liten och lätt (17,5 kg) gör den dessutom enkel att manövrera samt smidig att förvara.

CoTechs större maskiner är bensindrivna tvåstegsslungor. Den lättare modellen har en fyrtaktsmotor på 3,5 kW, fyra växlar framåt och två bakåt. Den har en arbetsbredd på 60 cm, och klarar ett snödjup på cirka 40 cm. Utkastet är manuellt vridbart 180 grader, och kastar snön 8 meter. Den större modellen har en kraftigare motor på 4,8 kW, med sex växlar framåt och två bakåt. Även den har en arbetsbredd på 60 cm, men klarar större snödjup – upp till 50 cm. Den har även elstart och belysning. Båda maskinerna har en primer som gör dem lättstartade.

Allmänna åsikter från ägarna

De som köper en CoTech snöslunga verkar främst vara ute efter en hyfsat enkel maskin till ett billigt pris, som gör det den ska utan att krångla allt för mycket. De vill ha lagom prestanda för vardagsbruk, och inga avancerade finesser och funktioner som man ändå inte behöver samt att maskinen ska hålla mer än en säsong. Något som man verkar vara överens om att man också får. Bland klagomålen hörs att den inte alltid kastar snön så långt som angett, och att den har vissa problem med tung blötsnö (något som tycks gå att få bukt med om man sprejar silikonsprej i utkastet så att snön glider lättare). Flera användare menar också att man bör köpa till snökedjor till hjulen för att få ett vettigt fäste och slippa slira runt. Bland de positiva åsikterna märks att snöslungorna är lättstartade, även när det är kallt. Slungorna anses också både lättmonterade och lätta att köra. Man är även överlag nöjd med Clas Ohlsons kundservice, som man anser ger snabb och bra support, är hjälpsamma med att lösa problem och fixa reservdelar, samt ger bra tips och råd.