MTD (snöslungor)

MTD är ett amerikanskt företag som varit verksamt i nästan åttio år, och som idag är en av världens största tillverkare av motordrivna trädgårdsmaskiner. Deras motto är att leverera prestanda till ett rimligt pris. Något de verkar hålla relativt bra. MTD’s snöslungor ligger i mellanprisklassen, den billigaste modellen ligger på drygt fyratusen kronor, och den dyraste banddrivna varianten på runt sjuttontusen, men de flesta modeller ligger under tiotusen. Enligt många användare håller maskinerna en god kvalitet för sin prisbild, och märket börjar gå från att vara mindre känt i norden till att bli ett namn att räkna med.

Samtliga snöslungor från MTD är bensindrivna, och uppdelade i två serier. SMART är lättare maskiner för platser med mindre snömängder. OPTIMA är större och mer avancerade maskiner.

mtdSnöslungor i SMART-serien

Minstingen i SMART-serien är M 53 (siffran i MTD’s modellnamn anger arbetsbredden i centimeter), och är företagets enda enstegsmaskin, som gräver fram och slungar snön i ett enda steg. Den är inte självgående, utan drivs av snöskruven i kombination med muskelkraft. De övriga SMART-modellerna – M 56 och M 61 – är tvåstegsmaskiner med växlad självdrift. Fyrtaktsmotorerna i de här modellerna ligger på från 2,2 kW upp till 3,9 kW. När det gäller hur djup snö de klarar så kan M 53 klara snö upp till 28 cm djup, M 56 41 cm, och M 61 tar 53 cm snö. Samtliga har servostyrning som gör dem lättmanövrerade även på besvärligt underlag. Utkastet går att rikta och vrida 180 grader. Alla modeller, utom lilla M 53, har möjlighet till elstart, vilket gör dem lättstartade även när de är kalla.

Vad det gäller prisbilden så går M 53 att köpa för mellan fyra och femtusen, och de övriga modellerna ligger på ungefär mellan sju och niotusen.

Snöslungor i OPTIMA-serien

OPTIMA-serien är som sagt gjord för större och tuffare ytor och besvärligare snö. Samtliga modeller är tvåstegsmaskiner som finfördelar snön innan den kastas ut, och de klarar snödjup upp till 53 cm. Arbetsbredden är på 66 respektive 76 cm beroende på modell. OPTIMA-modellerna har även fler praktiska funktioner. Med en praktisk, lättåtkomlig spak kan man justera både utkastvinkel och riktning på utkastet, vilket är vridbart i 200 grader. Maskinen kastar snön upp till 15 meter, det gäller att se upp hur man riktar utkastet så att man inte förvandlar grannen till en snögubbe. Maskinerna väger en del (drygt 100 kg), vilket gör att de klarar av att gräva sig ned i hård snö, men tack vare servostyrningen blir de inte svåra att manövrera trots vikten. De är utrustade med en kraftfull Xtreme-snöskruv som klarar av alla typer av snö, hur besvärlig och packad den må vara. Man bör dock se upp så att inte blöt snö täpper igen utkastet. Det går att reglera avståndet mellan maskinen och underlaget så att man till exempel inte riskerar att slunga iväg grus om man röjer en igensnöad grusgång. Modellerna är självdrivna, har sex växlar för drift framåt och två bakåt. Däcken är stadiga och klarar av besvärliga underlag. Motorerna har en del att komma med, och ligger på mellan 5,4 och 7,4 kW. Bensintanken rymmer hela 4,7 liter, så man riskerar knappast att få slut på bensinen ens när man röjer rejäla ytor.

När det är dags att öppna plånboken får man dra fram mellan tio och tretton tusenlappar, vilket får anses om rimligt för slungor i den här klassen. Vill man göra av med ännu mer pengar finns modellen MTD ME 66 i en banddriven variant för sjuttontusen.

Bland tillbehören för MTD’s snöslungor finns skyddsöverdrag, snöblad och skrapskär. Det finns även extra brytbultar att köpa.