Meec (snöslungor)

Meec är byggvaruhuset Julas eget märke för verktyg och trädgårdsmaskiner. Deras snöslungor är bland de mest budgetvänliga man kan hitta på marknaden idag. Den billigaste eldrivna enstegsslungan ligger endast på runt tusenlappen. Vill man få uppfarten snöfri för en mindre slant får man skaffa en spade. Prisbilden reflekteras till viss del i konstruktion och stabilitet, men de här snöslungorna är populära i de södra delarna av Sverige, där snömängderna är lättare och inte stannar lika länge som i norr, och många inte ser poängen i att investera i dyrare maskiner. Behöver man inte få undan stora mängder så ofta kan de här maskinerna vara ett alternativ. Meecs snöslungor finns både för elektrisk och bensindriven drift, samt som enstegs- och tvåstegsmodeller.

meecMeecs enstegsslungor

Meecs enklaste elektriska enstegsmodeller ligger på runt dryga tusenlappen, och är lämpliga för mindre ytor och uppfarter med hårt underlag, där det ligger nysnö som inte överstiger två decimeter. Effekten på elmodellerna är 1,6 kW, och arbetsbredden är på 40 cm. Inga stora maskiner alltså, men det är också deras fördel, då de är lättmanövrerade och enkelt kommer åt på små och trånga ytor. Den blygsamma storleken och vikten (10 respektive 16 kg) gör de här små maskinerna även relativt enkla att hantera och förvara. Enkla snöslungor för enkla behov.

Meec har även en tvåtakts bensindriven enstegsmodell på 1,35 kW och en arbetsbredd på 35,5 cm, lämpad för gångar och garageuppfarter. Gemensamt för de här modellerna är att utkastet kan vinklas 180 grader. Kastlängden är runt 4-5 meter. Priserna ligger mellan ett och ett och ett halvt tusen kronor, vilket förmodligen är marknadens lägsta för en snöfri uppfart, om man nu inte räknar spadar eller att låta något av barnen jobba för veckopengen.

Meecs tvåstegsslungor

Tvåstegsslungor bearbetar snön innan den kastas ut. Meecs samtliga tvåstegsslungor har fyrtakts bensinmotorer, där den lättaste modellen ligger på 3,2 kW, och den kraftigaste på hela 7,8 kW. Arbetsbredden ligger på från 53,5 cm upp till 86,8 cm på den största maskinen. Samtliga klarar av snö upp till en halvmeters djup. Tvåstegsslungorna har självgående drift och har flera växlar för att köra både bakåt och framåt. Motorn är snörstartad, men de dyrare modellerna har möjlighet till snabb start via tändningslåset om man använder en 230 V kabel (ett tillbehör som köps separat). Utkastet kan roteras 190 grader, och kastar snön upp till 7 meter på den minsta modellen och 12 meter på den största. De flesta modeller är utrustade med LED-strålkastare för körning i mörker. Prisbilden ligger mellan runt fyratusen för den minsta modellen, runt sjutusen för mellanklassen, och runt tiotusen kronor för den största. Även tvåstegsslungorna ligger bland marknadens klart billigaste.

Tänk på bränsle och olja

Flera användare av Meecs snöslungor påpekar vikten av att använda korrekt bränsle till de bensindrivna slungorna, då fel typ kan påverka prestanda och drift. Läs bruksanvisningen och följ tillverkarens rekommendationer. Man bör även komma ihåg att de bensindrivna slungorna levereras utan olja, och behöver fyllas på innan användning.

På Julas varuhus hittar man reservdelar till snöslungorna som brytpinnar och drivremmar, samt tillbehör som snökedjor, medar och överdrag.