Att köpa snöslunga

Du kanske tänker att det inte spelar någon roll vilken snöslunga du köper? Att de är ganska lika varandra allihop så du kan lika gärna ta första bästa? Riktigt så är det inte, det finns massor av modeller av snöslungor och de har alla olika egenskaper. Vill du vara säker på att få en som passar dina behov behöver du lägga lite tid på att sätta dig in i de olika alternativen. Efter det kan du börja jämföra priser för att hitta var just den modell som du valt finns att köpa billigast.

Här är några val du kommer att behöva göra innan du köper snöslunga:

snöslungaKontant eller kredit

Att betala kontant för din snöslunga är alltid det billigaste valet. Om du inte har råd att köpa slungan kontant så finns det flera olika kreditmöjligheter du kan använda dig av.  De flesta försäljare erbjuder en konsumentkredit som du kan få via dem. Dessa krediter kan ofta vara relativt dyra. Det är ofta billigare att ordna en annan kredit.  Vilken typ av kredit du bör använda dig av beror på hur länge du behöver låna pengarna.  Om du bara behöver låna pengarna en månad eller två så finns det räntefria kreditkort som kan vara ett mycket bra val. Dessa kort tar ingen ränta eller avgifter om du betalar tillbaka pengarna inom 60 eller 90 dagar.

Om du behöver låna pengarna över en längre tidsperiod så är ett privatlån ofta det bästa valet.  Det finns ett stort antal olika banker och privatlån att välja mellan, så du bör därför använda dig av en jämförelsetjänst för att det billigaste privatlånet.

Enstegs- eller tvåstegssnöslunga

Det här valet avgörs dels av hur stor yta du ska jobba på men även hur mycket pengar du har att lägga på en maskin. En snöslunga med tvåstegsfunktion kommer att vara dyrare både i inköp och i drift. Den tar också större plats att förvara. Å andra sidan får du en kraftfull maskin som gör jobbet.

Utkast av snö

Olika snöslungor kastar snön olika långt, så kolla att den maskin du tänker välja motsvarar dina behov på den här punkten. Ibland måste man anpassa vinkel och längd på utkast under tiden man kör maskinen. Se efter hur pass lätt det är att göra det.

Elstart på motorn

En snöslunga med elstart blir mer pålitlig att få igång och ger många gånger en snabbare start. Däremot är det inte nåt att satsa på om du inte har enkel och smidig tillgång till ett eluttag.

Manuella växlar eller med steglös ökning

Vissa föredrar att växla manuellt och tycker att det ger en bättre kontroll. Andra behöver inte den funktionen utan låter maskinen sköta det.

Lampa på maskinen

Vinter och mörker hänger liksom ihop. Därför behöver du fundera på om det är så att det ska finnas en lampa på din maskin. Det spelar stor roll hur mycket belysning du kan få från andra källor, som till exempel hus eller gatubelysning.

Servostyrning

Precis som på en bil är det lättare att köra en snöslunga som har servostyrning, särskilt om modellen är stor och tung.

Typ av hjul

Tänk på att hjulen ska vara anpassade till det jobb som snöslungan ska klara av.. Ju kraftigare hjul, ju bättre grepp på underlaget. Många tvåstegssnöslungor har också banddrift vilket gör det ännu lättare för den typen av maskin att ta sig fram på tuffa underlag.

Ljudet

Alla snöslungor låter ganska högt men det finns de som låter mer än andra. Till exempel brukar enstegssnöslungor att låta mindre än tvåstegssnöslungor. Bensinmotorer låter mer än elmotorer. I vilket fall som helst rekommenderas alltid hörselkåpor när du kör snöslunga.

snö skotningMärket på maskinen

Vissa är helt övertygade om att dyrast är bäst och betalar gärna om det är en märkesmaskin. Andra tror inte samma sak och kan välja en som inte är en märkesmaskin om den är billigare i inköp. Det man ska tänka på är att det troligtvis är lättare att reparera och hitta reservdelar till en maskin som är av ett känt märke. Det är heller inte säkert att den som är billigast i inköp är billigast i längden.

Tillbehören spelar roll

Om det är viktigt för dig med ett speciellt tillbehör behöver du självklart se efter så att det går att få det till den modell som du tänkt välja. Verktyg för att rensa maskinen, snökedjor till hjul och överdrag är bara några exempel på tillval du kan göra till din snöslunga.

Med tanke på alla val som går att göra kan det kännas svårt att hitta rätt i djungeln av olika snöslungemodeller. Men ta det lugnt och gå igenom egenskaperna som finns för de olika modellerna. Tänk efter vad som är viktigt för dig, med tanke på din budget och dina förutsättningar. Du kanske kan kolla med grannar eller kompisar som bor nära dig vad de har för snöslunga och om de är nöjda med den. Fråga gärna någon som har en liknande bostad som du. Har ni kanske liknande förutsättningar vilket gör att om de har en snöslunga som de trivs med så är det möjligt att du också skulle göra det. Men till sist är det viktigt att tänka efter vad just du uppskattar för funktioner på din maskin och låta det styra ditt val.