Toro (snöslungor)

När det kommer till snöslungor är Toro ett av de tyngsta namnen. Företaget har varit verksamt i över hundra år, och är idag en av de absolut största och kändaste inom trädgårdsmaskiner. Deras snöslungor har ett väldigt gott rykte. De anses hålla en mycket god kvalitet, är utrustade med starka motorer och praktiska finesser, samt att de har ett bra andrahandsvärde. Det är inte ovanligt att man hellre väljer att köpa en begagnad Toro än en ny billigare maskin. Toros maskiner är dyrare att köpa än de flesta märken, men många Toro-ägare menar att det är en mycket god investering då man får en kraftfull och lättkörd snöslunga med lång livslängd.

Toros enstegsmodeller

ToroHar man inte så stora behov, och bara behöver röja infarten eller en mindre trädgård, brukar man klara sig med en enstegsslunga. Toros enklaste bensindrivna enstegsmodeller går under benämningen Powerlite. De har en arbetsbredd på 46 cm, kastar snön 8 meter, och klarar av att röja undan nästan 500 kg snö i minuten. Den behändiga vikten och storleken gör dem lätta att förvara. De här modellerna kostar runt sjutusen kronor, och går att få med elstart, som underlättar start i kallt väder.

Toro har även en eldriven variant i samma storlek, Power Curve, med en 1,4 kW elmotor. Den kostar runt tretusen kronor.

Toro CCR är en rejälare enstegsmaskin. Den har en arbetsbredd på 53 cm, kan ta itu med upp till 818 kg snö i minuten, och kastar 11 meter. Det går att ändra kastriktningen under drift med det enkla Quick Shoot-reglaget. Den här modellen kostar runt niotusen kronor, och går att få med elstart.

Företagets kraftfullaste enstegsslunga är Snow Max. Den har en arbetsbredd på 61 cm, tar itu med snö upp till tre decimeter djup, röjer 1 134 kg snö i minuten, och kastar upp till 12 meter. Enhandsreglage gör den enkel att hantera, och kastriktningen går att justera under drift med en Quick Stick. Den här slungan kostar runt tolvtusen, och har elstart.

Toros tvåstegsmodeller

Har man större behov bör man skaffa en tvåstegsslunga, som röjer, fördelar och kastar ut snön i två steg. De är kraftigare och har i regel fler finesser. Toros tvåstegsmodeller går under benämningen Power Max. De kommer i ett antal olika storlekar med olika kapacitet, men samtliga är mycket kraftfulla maskiner utrustade med rejäla Briggs & Stratton motorer, och de tar obehindrat tar itu med den besvärligaste snö. De här modellerna är dessutom utrustade med flera finesser unika för Toro. Som ACS Anti-Clogging systemet, som reglerar snöintaget för att förhindra att slungan sätter igen, samtidigt som det förbättrar effektiviteten på röjningen. Med Quick Stick-reglaget ändrar man enkelt kastriktningen under drift, och enhandsreglage gör maskinen enkel att hantera. Det går även att frikoppla hjulen och välja vilket hjul som ska driva, vilket gör slungan lättmanövrerad. Självklart har modellerna elstart.

Kapaciteten varierar beroende på modell. Arbetsbredden ligger på mellan 66 och 71 cm, maskinerna klarar av mellan 864 och 1000 kg snö i minuten, samt kastar cirka 12-14 meter. Prisbilden ligger på från runt sextontusen för den minsta modellen, upp till cirka tjugofyratusen kronor för Toros Power Max-värsting.