McCulloch (snöslungor)

McCulloch är ett gammalt amerikanskt företag inom trädgårdsmaskiner vars varumärke idag är en del av Husqvarna-koncernen. Deras snöslungor har ett rykte om sig att vara kraftfulla och effektiva utan att för den skull kosta skjortan. Användare rapporterar att McCullocks maskiner snabbt och kompromisslöst tar itu med packad blötsnö, skare, isig snö, och andra besvärliga underlag. De anses även ha bra, kraftiga däck och goda terrängegenskaper. De har en mindre enstegsmodell för lättare behov, men deras flesta maskiner är till för större snömängder.

McCullochMcCullochs modeller

Den minsta och billigaste modellen av McCullochs snöslungor är enstegsmaskinen MSB121. Den är liksom alla andra McCulloch-maskiner bensindriven, och den har en motor på 4 kW. Den har en arbetsbredd på 53 cm, och ska klara snödjup på cirka tre decimeter. Den har inte många funktioner förutom att få bort snö, men behöver man bara röja trädgårdsgångar och garageuppfarten räcker det. Den kompakta och lätta konstruktionen med fällbart handtag gör den dessutom lätt att förvara. Priset ligger på cirka fyra och ett halvt tusen kronor, och för det kan man inte begära så mycket mer. Lägg på någon hundralapp och du får den med elstart.

Vill man ha en något kraftigare maskin är PM55 nästa storleksklass. Det är en betydligt kraftigare tvåstegsmaskin som gräver, bearbetar, och kastar ut snön i två separata steg. Den har en arbetsbredd på 61 cm, och ska klara snö upp till nästan sex decimeter. Det sitter en 3,5 kW Briggs & Stratton motor i den, och den har sex växlar framåt och två bakåt. Priset ligger på ungefär niotusen kronor.

Storebror till PM55 är PM85. Den är till utseendet lik sin lillebror, men har en arbetsbredd på 68 cm, samt en betydligt kraftigare motor på 7,1 kW. Den har även fler finesser, som power-steering, riktbart utkast, elstart, samt strålkastare. Priset ligger på runt tretton och ett halvt tusen kronor.

Störst i McCulloch-klassen är PM105. Här har vi en arbetsbredd på hela 76 cm, en motor på 7,3 kW, och den här maskinen klarar av att tampas med alla sorters besvärlig snö. Den är som gjord för kompakta drivor och stora ytor. Vill man ha nöjet att äga den får man betala åtminstone runt sextontusen kronor.

Finesser

McCullochs större modeller gör mer än bara slungar snö. PM85 och 105 har power-steering, vilket innebär att man kan koppla ur ett av hjulen och låta det andra driva och det gör slungan lättmanövrerad även på besvärliga underlag. De har även en kraftfull LED-strålkastare, vilket hjälper då dagsljuset tycks befinna sig någon annanstans den tiden på året snön är som värst. Elstart hjälper att få igång slungan om den tjurar i kylan. På samtliga tvåstegsmodeller kan riktningen på utkastet ställas om under drift från ett reglage på handtaget. Det här kan vara praktiskt eftersom McCullochs maskiner kastar snön minst bortåt 4-5 meter även på låg gas. Det kanske är praktiskt att slunga snön över till någon annans tomt, men kan påverka grannsämjan negativt.